Νέα συγγράμματα από τον Παναγιώτη Αργαλιά και τις εκδόσεις Σάκκουλα

Το έργο «Η επίδραση των Ενωσιακών Ελευθεριών στην ενεργειακή ρύθμιση» έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Σάκκουλα και εξετάζει τη συμβολή των ενωσιακών ελευθεριών στην εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής.
Ειδικότερα εξετάζεται η επίδραση των κανόνων των ενωσιακών ελευθεριών σε σχέση με ειδικότερα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής. Πρωτοτυπία του έργου αποτελεί και το γεγονός ότι εξετάζει τις ενωσιακές ελευθερίες κυκλοφορίας των εργαζομένων, παροχής υπηρεσιών και εγκατάστασης νομικών προσώπων και τις συσχετίζει με την ενεργειακή πολιτική.
Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται συνοπτικά για ποιο λόγο τα κράτη επιλέγουν να συμμετέχουν στο διεθνές εμπόριο και εντοπίζονται τα βασικά στάδια εξέλιξης της κοινής, ενιαίας και εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, καθώς επίσης και της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ.
Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων συνέβαλε στην εξέλιξη και στην αλλαγή των εθνικών αγορών ενέργειας, με ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα που έχουν αποτέλεσμα ισοδύναμο με ποσοτικούς περιορισμούς.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται η συμβολή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, οι οποίες δεν αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας με διακριτό τρόπο στον τομέα της ενέργειας. Στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων και ο τρόπος με τον οποίο η εν λόγω ελευθερία συνέβαλε στην εξέλιξη των αγορών ενέργειας.
Στο τέλος του έργου διατυπώνονται συμπεράσματα τα οποία δίνουν διέξοδο στον προβληματισμό εάν οι ενωσιακές ελευθερίες και οι μηχανισμοί τους δύνανται να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, ιδιαίτερα αποτρέποντας εθνικές ρυθμίσεις που εμποδίζουν την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και περιορίζουν το υφιστάμενο ενεργειακό κεκτημένο.
Το έργο «Ενωσιακό δίκαιο καταναλωτικών συμβάσεων - αθέμιτων εμπορικών πρακτικών-Νομικά ζητήματα & κατευθύνσεις στον Εθνικό Δικαστή» έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Εκδόσεις Σάκκουλα και στοχεύει να αναδείξει την επίδραση της ενωσιακής πολιτικής προστασίας του καταναλωτή, όπως αυτή διαμορφώνεται από τις νομοθετικές πράξεις της ΕΕ και τη σχετική νομολογία του ΔΕΕ, στην εθνική έννομη τάξη και τον Έλληνα δικαστή.
Εξετάζονται ζητήματα που σχετίζονται με τις καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, την εγγυητική ευθύνη των εμπόρων και τα δικαιώματα των καταναλωτών σε διάφορους τύπους συμβάσεων, σε μια περίοδο που επιταχύνεται η διαμόρφωση της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
Επιπροσθέτως διερευνώνται οι μηχανισμοί με τους οποίους σκοπείται η προστασία των καταναλωτών από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές των επιχειρήσεων.
Στο δεύτερο και το τρίτο κεφάλαιο διατυπώνονται συμπερασματικές παρατηρήσεις, ενώ τα τελικά συμπεράσματα επιδιώκουν να αναδείξουν συγκεκριμένα νομικά ζητήματα που ενδέχεται να απασχολήσουν την επιστημονική κοινότητα στο άμεσο μέλλον.