ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα

Η Επαυξημένη Πραγματικότητα ως προάγγελος της Εικονικής Πραγματικότητας

07 Οκτωβρίου 2021
Συνεργάτης Δικηγόρος:
Χρήσιμοι Σύνδεσμοι:

Η αρχή έγινε: τα έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας της Facebook, τα Ray-ban stories, διατίθενται πλέον στην αγορά και υπόσχονται την υλοποίηση ενός ονείρου επιστημονικής φαντασίας, αυτό της εικονικής πραγματικότητας, καίτοι απέχουν πολύ ακόμα από την πραγματοποίηση του. Οπτικά, δε διαφέρουν πολύ από τα κλασικά Ray-Ban γυαλιά, διαθέτουν όμως δύο κάμερες με δυνατότητα καταγραφής βίντεο έως 30 δευτερολέπτων και καταγραφής εικόνας με ανάλυση 5 megapixel. Διαθέτουν, επίσης, ακουστικά και συστοιχία τριών μικροφώνων για επαυξημένη ηχητική απόδοση. Ο χρήστης μπορεί να μιλάει στο τηλέφωνο, να ακούει μουσική και να τραβά βίντεο και φωτογραφίες. Ταυτόχρονα, η χρήση τους δύναται να συνδυαστεί με την εφαρμογή της Facebook με σκοπό τον διαμοιρασμό περιεχομένου, ήτοι την ανάρτηση των φωτογραφιών και βίντεο.

Με μία πρώτη ανάγνωση παρέχουν στον χρήστη νέες δυνατότητες και οδηγούν την τεχνολογία στην ανάπτυξη προϊόντων που θα παρέχουν την εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας. Γεννούν, όμως, ταυτόχρονα και πολλά ερωτήματα νομικής και φιλοσοφικής φύσης ως προς την προστασία της ιδιωτικότητας και την εξέλιξη του ανθρώπου από homo sapiens σε «homo digitalis».

Ειδικότερα, το πολύ μικρό φωτάκι led το οποίο θα ανάβει όταν θα είναι ενεργοποιημένη η καταγραφή βίντεο έχει ήδη εγείρει αμφιβολίες ως προς την επάρκεια του ως τρόπο σαφούς ενημέρωσης της καταγραφής, ούτως ώστε να υφίσταται η δυνατότητα του καταγραφόμενου μέρους να αρνηθεί την καταγραφή. Η Ιρλανδική Αρχή Προστασίας Δεδομένων έχει ήδη ζητήσει από την Facebook να αποδείξει την επάρκεια της ενημέρωσης μέσω του αναμμένου φωτός, το οποίο δύναται μετά από ενδεχόμενη εσκεμμένη παρέμβαση να απενεργοποιηθεί. Η διαφορά που υφίσταται από ένα τηλέφωνο το οποίο καταγράφει έγκειται στο γεγονός ότι το τηλέφωνο είναι ορατό μέσο καταγραφής, ενώ τα γυαλιά δεν αποτελούν έως τώρα μέσο καταγραφής βίντεο και εικόνας, ως εκ τούτου το κοινό δεν είναι εξοικειωμένο και δε διαθέτει την ικανότητα να αντιληφθεί μία ενδεχόμενη καταγραφή. Τα έξυπνα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας μας εισάγουν στους νομικούς προβληματισμούς νέας γενιάς αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας.

Σε φιλοσοφικό επίπεδο, τα έξυπνα γυαλιά, ως προάγγελος της εξέλιξης της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, προβληματίζουν ως προς την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, τη σταδιακή αποκοπή του από την πραγματικότητα και την παράλληλη δημιουργία ενός ψηφιακού εαυτού στο πλαίσιο του οποίου ο άνθρωπος θα περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ουσιαστικά απομονωμένος από τον πραγματικό κόσμο. Το μεγάλο στοίχημα του σύγχρονου ανθρώπου είναι το πώς θα διατηρήσει την ανθρώπινη φύση του σε έναν εικονικό κόσμο, στοίχημα που μάλλον δύσκολα θα κερδίσει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα νέα της κατηγορίας