ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

Συνέντευξη με την Αθανασία Δογούλη, Υπότροφο του Προγράμματος "Rhetor's Scholarship"

21 Φεβρουαρίου 2024

H Rhetor Law Firm επιβραβεύει την αφοσίωση, το πάθος, αλλά και τη δέσμευση των νέων φοιτητών να ακολουθήσουν το όνειρο τους, καλύπτοντας το κόστος των σπουδών τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα που έχουν επιλεγεί, συμβάλλοντας έμπρακτα στην εξέλιξη της ακαδημαϊκής τους καριέρας. Αναπόσπαστο κομμάτι της φιλοσοφίας της Rhetor αποτελεί η συνεχής επένδυση στην εκπαίδευση, θέτοντας σε εφαρμογή το όραμα των ιδρυτών της εταιρείας, Δημήτρη Ζάχου και Ανδρέα Παπαμιμίκου, για μια κοινωνία ίσων ευκαιριών προς τους νέους.

Μέσω του προγράμματος “Rhetor’s Scholarship”, που πλέον αποτελεί θεσμό για την εταιρεία, χορηγούνται υποτροφίες πλήρους κάλυψης για φοιτητές Νομικής για μεταπτυχιακές σπουδές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ελλάδας.

-Γιατί επιλέξατε την νομική επιστήμη;

Επέλεξα τη νομική επιστήμη ως αντικείμενο των σπουδών μου, καθώς αντιπροσωπεύει μια κοινωνική επιστήμη με άμεση πρακτική εφαρμογή και σημασία. Μέσω αυτής, μπορώ να συνεισφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου ως νομικός επιστήμονας προς όφελος των συμπολιτών μου. Μάλιστα, κατά το πέρασμα των σπουδών μου συνειδητοποίησα ότι είναι μια επιστήμη που δεν περιορίζεται στο επάγγελμα του δικηγόρου ή και του δικαστή, αλλά αντιθέτως προσφέρει πληθώρα επαγγελματικών -ακόμα και δημιουργικών- διεξόδων που έχουν ως βάση τους την καλή γνώση του δικαίου και που μπορούν να ταιριάξουν καλύτερα στην προσωπικότητα του καθενός. Πιο εντυπωσιακό για εμένα, είναι ότι η νομική είναι μια επιστήμη σύγχρονη, που συνεχώς μεταλλάσσεται, ανάλογα με τις ανάγκες της κοινωνίας και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Παρότι πολλοί τη συνδέουν με την κατασταλτική της δράση, εξίσου σημαντική είναι η ικανότητά της να σταθμίζει προληπτικά ηθικά και κοινωνικά διλήμματα, ρυθμίζοντας αποτελεσματικά κάθε τομέα της ζωής μας.

-Τι σας οδήγησε στην επιλογή του μεταπτυχιακού προγράμματος σας;

Ολοκληρώνοντας τις προπτυχιακές μου σπουδές, αποφάσισα πως θέλω να εξειδικευτώ περαιτέρω σε ζητήματα εφαρμογής του Ευρωπαϊκού οικονομικού δικαίου, καθώς ταίριαζαν περισσότερο στα ακαδημαϊκά μου ενδιαφέροντα και στους επαγγελματικούς μου στόχους. Για τον λόγο αυτό, επέλεξα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με τίτλο “LL.M. in European Business and Economic Law”, κατά την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του, καθώς με κέντρισε ιδιαίτερα το πρόγραμμα σπουδών του, αλλά και το γεγονός ότι φιλοξενεί διδάσκοντες και φοιτητές από όλον τον κόσμο και ότι διεξάγεται στα αγγλικά. Έχοντας αποφοιτήσει, είμαι πραγματικά χαρούμενη για την επιλογή μου αυτή, που μου έδωσε τη δυνατότητα να εξειδικευτώ, μεταξύ άλλων, στους τομείς της προστασίας προσωπικών δεδομένων και διανοητικής ιδιοκτησίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και να συντάξω τη διπλωματική μου πάνω σε ένα πολύ σύγχρονο ζήτημα, αυτό της τεχνητής νοημοσύνης υπό το πρίσμα του δικαίου των εφευρέσεων και της πνευματικής ιδιοκτησίας. Τέλος, ήμουν τυχερή που γνώρισα και συνδέθηκα με συμφοιτητές, νέους νομικούς και φιλόδοξους επιστήμονες, από την Ελλάδα και από διάφορα άλλα μέρη του κόσμου.

-Γιατί επιλέξατε το πρόγραμμα υποτροφιών “Rhetor’s Scholarship” για την εξέλιξη της ακαδημαϊκής σας πορείας;

Επέλεξα το συγκεκριμένο πρόγραμμα υποτροφιών, γιατί θεώρησα ιδιαίτερα τιμητικό για την εξέλιξη της ακαδημαϊκής μου πορείας την απόκτηση υποτροφίας από τη Rhetor, ως μία δικηγορική εταιρία με σπουδαία νομική δράση και εμπειρία. Ειδικότερα, έκρινα πολύ σημαντική για εμένα τη δυνατότητα πλαισίωσης της ακαδημαϊκής μου πορείας μέσω του υποστηρικτικού περιβάλλοντος της Rhetor, που διακρίνεται για τη βαθιά εξειδίκευσή του και την ευρεία κατανόηση των νομικών ζητημάτων στους τομείς του ενδιαφέροντός μου. Παράλληλα, τα κριτήρια επιλογής που θέτει το πρόγραμμα υποτροφιών “Rhetor’s Scholarships” είναι αντικειμενικά και προσιτά, γεγονός που ενίσχυσε το κίνητρό μου για την υποβολή της αίτησης υποτροφίας.

-Πώς σας φάνηκε η διαδικασία επιλογής;

Έχοντας ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης υποτροφίας, η διαδικασία επιλογής ήταν διαφανής και κύλησε για εμένα πολύ ομαλά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούσα εύκολα να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους της Rhetor για την επίλυση οποιασδήποτε απορίας μου. Όπως είναι φυσικό, το μέρος της διαδικασίας που μου φαινόταν πιο απαιτητικό, ήταν αυτό της συνέντευξης ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης. Τελικά, όμως, κατά τη διάρκεια αυτής μου δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσω τον εαυτό μου, καθώς και να συζητήσω με εξαίρετους νομικούς πάνω στα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά μου ενδιαφέροντα, χωρίς κανέναν λόγο άγχους ή πίεσης. Το τέλος της διαδικασίας ήρθε με τα νέα της επιτυχίας στη λήψη της υποτροφίας - περίσταση για την οποία συνεχίζω να είμαι χαρούμενη και ευγνώμων.

-Τι θα συμβουλεύατε τους μελλοντικούς υποψήφιους υποτροφιών;

Θα συμβούλευα τους μελλοντικούς υποψήφιους υποτροφιών να δράττουν κάθε ευκαιρία που κατά την κρίση τους μπορεί να έχει έναν θετικό αντίκτυπο στην ακαδημαϊκή τους πορεία⋅ να μη διστάζουν, και να κάνουν αιτήσεις που αφορούν το μέλλον τους⋅ και, τέλος, να είναι πάντα ο εαυτός τους! Δείχνοντας εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, όλα είναι δυνατά. Αρκεί να θέτουμε στόχους, και να επιμένουμε σε αυτούς με ειλικρίνεια, αλλά και αισιοδοξία.

-Ποιοι είναι οι μελλοντικοί σας στόχοι;

Ο βασικός τωρινός και μελλοντικός μου στόχος είναι να εξελίσσομαι συνεχώς ως νομικός. Για εμένα, η γνώση και η εξέλιξη δεν έχουν τέλμα, αλλά υπάρχουν πάντα περισσότερες δυνατότητες για να ανακαλύψω, περισσότεροι τομείς για να βελτιωθώ. Μέσω της τωρινής μου επαγγελματικής απασχόλησης, εξειδικεύομαι ως δικηγόρος στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, κατεύθυνση που επιθυμώ να ακολουθήσω και στις επόμενες επαγγελματικές επιδιώξεις μου, ιδιαίτερα λόγω της σημασίας της προστασίας της ιδιωτικότητας κατά την ανάδειξη νέων τεχνολογιών. Λαμβάνω, τέλος, υπ’ όψιν την περαιτέρω εμβάθυνση των ακαδημαϊκών και πρακτικών μου γνώσεων μέσω της παρακολούθησης ενός διδακτορικού προγράμματος και της διεξαγωγής έρευνας, ως μία σημαντική δυνατότητα για το μέλλον.

Επενδύοντας στη γνώση & επιβραβεύοντας την αριστεία, η Rhetor Law Firm συμβάλλει έμπρακτα στην εξέλιξη της κοινωνίας, αλλά και της Νομικής Επιστήμης.