ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα

Ανδρέας Παπαμιμίκος στη "ΜτΚ": Ώρα για το επίδομα του επιχειρηματία!

28 Ιουλίου 2020

Τέλος Ιουλίου σχεδόν και βρίσκομαι στην Χαλκιδική, το φυσικό μου περιβάλλον για τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Αντικρίζω μια εικόνα που με θλίβει πραγματικά. Καταστήματα άδεια, ξενοδοχεία κλειστά, εστιατόρια που προσπαθούν να διατηρούν -τις πρέπουσες και αναγκαίες πλέον- αποστάσεις μεταξύ πελατών, αποστάσεις όμως που τα κρατούν μακριά από την βιωσιμότητα.

Συνειδητοποιώ ακόμη μια φορά πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση είναι οι μεγάλοι αδικημένοι, όχι απλά οι χαμένοι.

Η πολιτεία, κατά γενική ομολογία, πήρε γρήγορα σωστές αποφάσεις, που μας φέρνουν σε καλύτερη μοίρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πήρε μέτρα σημαντικά ειδικά για τους εργαζόμενους, όμως πλέον είναι η ώρα των γενναίων αποφάσεων για τις επιχειρήσεις και τον τουρισμό. Έναν κλάδο που σε συνδυασμό με την εστίαση αποτελεί σχεδόν το 35% του ΑΕΠ και φαίνεται να χάνει το 85-90% του κύκλου εργασιών του φέτος το καλοκαίρι.

Σίγουρα η υγεία προέχει, όμως και οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και το να νοσήσουν είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει η οικονομία σήμερα.

Οι επιχειρηματίες είναι αυτοί που αναλαμβάνουν τα ρίσκα, κάνουν τις επενδύσεις, δημιουργούν τη ζήτηση, δίνουν δουλειά σε εργαζόμενους και αναπτύσσουν την οικονομία μιας χώρας. Είναι αυτοί που πρέπει να στηριχθούν γενναία και κυρίως άμεσα.

H πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει ότι οι χρηματοδοτήσεις με διαμεσολάβηση των τραπεζών και το μοντέλο του «δώσε για να λάβεις» δεν αποτελούν ουσιαστική βοήθεια για τους επιχειρηματίες και οξύνουν ακόμη περισσότερο μία δύσκολη συγκυρία. Χρειάζονται χρηματοδοτήσεις απευθείας από τον κρατικό μηχανισμό, χρήματα άμεσα δίχως περίπλοκες διαδικασίες και όρους που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και κρατούν τις επιχειρήσεις στην ομηρία των τραπεζών. Να περάσουμε γρήγορα από το επίδομα των εργαζομένων στο επίδομα των επιχειρήσεων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους.

Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναπτυξιακών προγραμμάτων όπως ΕΣΠΑ, Leader κ.ά., έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα εκκρεμείς επενδύσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά την αγορά.

Είναι γεγονός πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής αποτελεί μια ξεκάθαρη ένδειξη ότι η κυβέρνηση έχει τη θέληση να στηρίξει την αγορά, όμως οι επιχειρήσεις πλέον χρειάζονται στήριξη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Είναι ο μόνος τρόπος να κινηθεί γρήγορα η πραγματική οικονομία και να αποφύγει η χώρα μια ακόμη σοβαρή οικονομική κρίση. Εάν στηριχθεί και αποζημιωθεί σωστά ένας ξενοδόχος, θα πληρώσει αντίστοιχα αυτούς που του προμηθεύουν πρώτες ύλες, που καθαρίζουν το ξενοδοχείο του, που του κάνουν τη συντήρηση, θα πληρώσει τους εργαζόμενους του και όλοι αυτοί με τη σειρά τους, θα στηρίξουν τις οικογένειες τους και κατ’ επέκταση ολόκληρη την αγορά.

Τα νέα δεδομένα σίγουρα είναι πρωτόγνωρα, όμως ένα δίκαιο σχέδιο επιβίωσης -σε συνδυασμό με τη γνώση της φετινής χρονιάς- μπορεί να αποτελέσει τη βάση γι’ αυτό που όλοι αναγνωρίζουμε πως χρειάζεται ο τουρισμός: Ένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης, που θα έχει απτά αποτελέσματα, θα γεμίσει ελπίδα όλο τον κλάδο του τουρισμού και θα εμπνεύσει και όσους κλάδους είναι άμεσα ή έμμεσα συνδεδεμένοι με αυτόν.

Μην αγνοούμε πως κάθε προστιθέμενη αξία στον τουρισμό την εισπράττει αντίστοιχα ο παραγωγός ελαιόλαδου, φέτας, μελιού, κρασιών κ.ά.

Αφορά όλους και πρέπει να στηριχθεί με πάση θυσία.*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιουλίου 2020

Πηγή: www.makthes.gr 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα νέα της κατηγορίας