ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Νέα

Ανδρέας Παπαμιμίκος στο thessnews.gr για τη ΔΕΘ: Όχι πια όνειρα, αλλά σχέδια που γίνονται πραγματικότητα!

22 Σεπτεμβρίου 2020

Το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μου ζω στην Θεσσαλονίκη και κάθε Σεπτέμβριο η σκέψη μου αναπόφευκτα οδηγείται στις πρώτες μου εμπειρίες από την ΔΕΘ της δεκαετίας του ’90. Τότε που τα έντονα ψυχαγωγικά δρώμενα σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές καινοτομίες συντηρούσαν τη μυθολογία της διοργάνωσης. Για 2-3 εβδομάδες η πόλη βίωνε μια ονειρική πραγματικότητα και μια εικόνα ζωής που δεν τη συναντούσες τον υπόλοιπο χρόνο.

Είναι η περίοδος που η Θεσσαλονίκη γίνεται το κέντρο της χώρας. Χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, βρίσκονται εδώ. Από το βήμα της γράφεται η ιστορία της πόλης μέσα από τις πολιτικές και οικονομικές εξαγγελίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων της. Στην πορεία των χρόνων, περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό, η ΔΕΘ ταυτίστηκε με την πολεοδομική εξέλιξη της πόλης και τις κοινωνικές και οικονομικές ελπίδες των κατοίκων της.

Είναι γεγονός πως κάποια στιγμή αντιμετώπισε την φυσιολογική της φθορά, απαξιώθηκε από το κοινό και τους εκθέτες, ακόμη και από τους ίδιους τους Θεσσαλονικείς. Όμως με δουλειά, φρέσκες ιδέες και αλλαγή νοοτροπίας, τα τελευταία χρόνια έκανε άλματα προς τα επάνω με αποτέλεσμα ο θεσμός να ανακάμπτει και να διεκδικεί ξανά δυνατό εμπορικό, οικονομικό και πολιτικό ρόλο στη χώρα.

Φέτος, η υγειονομική κρίση της πανδημίας του κορονοϊού επέφερε μαζί με ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της πόλης και την ακύρωση της ΔΕΘ, που εκτιμάται πως θα έχει απώλειες τζίρου 5 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, η φετινή συγκυρία δεν μπορεί να κάμψει τη διαχρονική πορεία του ιστορικού θεσμού. Η ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου και η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου προχωρά γρήγορα, με τον διαγωνισμό να ξεκινά στις 28 Σεπτεμβρίου, με συμμετοχή αρχιτεκτόνων απ’ όλον τον κόσμο. Το έργο αφορά την ολική ανακατασκευή των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, η οποία θα περιλαμβάνει ένα εμβληματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο, ξενοδοχείο, αστικό πάρκο και αρκετούς χώρους πρασίνου. Είναι βέβαιο, λοιπόν, πως προσπάθειες γίνονται, ο θεσμός εκσυγχρονίζεται και μπορεί να συνεχίσει ακόμη πιο ισχυρός γιορτάζοντας τα 100 του χρόνια, το 2026 στις νέες του εγκαταστάσεις. Η ανάπλαση της έκθεσης θα βοηθήσει στη μετατροπή της σε ένα σημαντικό μέλος ενός cluster ανάπτυξης και καινοτομίας για τη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα συμμετέχουν τα πανεπιστήμια και φορείς καινοτομίας. Αποτελεί, λοιπόν, μια ευκαιρία να συνδέσουμε την έρευνα και τη γνώση που παράγουν τα Πανεπιστήμια μας με τον ιδιωτικό τομέα και την αγορά για να αναπτύξουμε καλύτερα, πιο καινοτόμα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, δημιουργώντας οικονομικές ζώνες για startup επιχειρήσεις. Να υποστηρίζουμε με κίνητρα και προγράμματα τις εκατοντάδες υγιείς επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ώστε να αναπτυχθούν, να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Επίσης, με τις εκθεσιακές, συνεδριακές και ξενοδοχειακές υποδομές του νέου κέντρου θα μπορέσει να ενισχυθεί η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε έναν δωδεκάμηνο πολυθεματικό τουριστικό πόλο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες κάθε επισκέπτη, παρέχοντας εξαιρετικές υπηρεσίες.

Φέτος, όμως, πρέπει να τονιστεί ότι άνοιξε τις πύλες του το Thessaloniki Helexpo Forum, ένα πολιτικό και οικονομικό φόρουμ που για χρόνια συζητούνταν, ώστε να φιλοξενήσει το παράλληλο πρόγραμμα της ΔΕΘ. Γεννήθηκε ως ευκαιρία μέσα στην κρίση και τις επόμενες χρονιές μπορεί να γίνει θεσμός και να αποτελέσει ένα φόρουμ πολιτικού, επιχειρηματικού, οικονομικού διαλόγου για όλη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Μια διοργάνωση, στην οποία πρέπει να προσκαλούνται και να συμμετέχουν πρωθυπουργοί κρατών, υπουργοί, Ευρωπαίοι Επίτροποι, οικονομικοί παράγοντες και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. Το Thessaloniki Helexpo Forum οφείλει να θεσμοθετηθεί ως μια κορυφαία διοργάνωση, με οργανωμένες θεματικές συζητήσεις, ομάδες έργου και παρουσιάσεις, επιχειρηματικές συναντήσεις και συμφωνίες, οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές αναλύσεις, καθώς και πολλές, παράλληλες εκδηλώσεις για τον πολιτισμό και τον τουρισμό. Ένα γεγονός, που θα συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον και θα αναβαθμίσει το brand name της Θεσσαλονίκης, δίνοντας πραγματική βαρύτητα στην πόλη, αλλά και σημαντικό όφελος για την τοπική οικονομία και την κοινωνία.

Στη Θεσσαλονίκη πλέον, δεν μπορούμε να κάνουμε απλώς όνειρα, αλλά σχέδια που γίνονται πραγματικότητα. Να γίνουμε η πόλη που δεν περιμένει τη σειρά της για μία ευκαιρία, αλλά διεκδικεί και κερδίζει πρώτη κάθε πρόκληση. Πιστεύω στη σύγχρονη, ανοιχτή Θεσσαλονίκη, στην πόλη – παράδειγμα επιτυχίας. Και πάνω απ’ όλα, πιστεύω σε εμάς τους Θεσσαλονικείς, στον εαυτό μας, στις ικανότητες και τις δυνάμεις μας, καθώς όλα είναι στο χέρι μας. Αρκεί να το πιστέψουμε.Όπως αναρτήθηκε στο: www.thessnews.gr 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα νέα της κατηγορίας